Reinout van der Veer ontvangt de VB Van Poeljeprijs 2020

Woensdag 17 november 2021 heeft de Vereniging voor Bestuurskunde (VB) tijdens de jaarlijkse conferentie van het Netherlands Institute of Governance (NIG) in Utrecht, de winnaar bekend gemaakt van de Van Poeljeprijs 2020.

De prijs is dit jaar gewonnen door Reinout van der Veer, thans werkzaam bij de Radboud Universiteit Nijmegen. De Van Poeljeprijs is de jaarlijkse prijs van de VB voor het beste bestuurskundige proefschrift dat aan een Nederlandse of Vlaamse universiteit is verdedigd. De onafhankelijke jury, onder voorzitterschap van professor Esther Versluis (Maastricht University) beoordeelde dit jaar 27 dissertaties, waaronder 6 van een Vlaamse universiteit en de andere 21 van Nederlandse universiteiten.

Dit jaar was 74% van de proefschriften een bundeling van artikelen, of een hybride vorm en 26% een meer “klassieke” monografie. De boeken worden gemiddeld genomen steeds korter.
Na het bespreken van de 27 boeken op de longlist – elk boek wordt gelezen door drie van de juryleden– waren de volgende dissertaties genomineerd voor de ‘short list’ (in alfabetische volgorde):

 • Machiel van der Heijden – Leiden University
  Transnational networks and domestic agencies: Making sense of globalising administrative
  patterns
 • Marlot Kuiper – Utrecht University
  Connective routines. An ethnographic analysis of how professional standards work inmedical
  practice
 • Reinout van der Veer – Erasmus University Rotterdam Enforcing the unenforceable. Politicisation and the European Commission in the economic governance of the European Union

Deze boeken zijn door alle juryleden gelezen en tijdens intensieve juryberaad besproken, beoordeeld
en gewogen. Zoals altijd kan er maar één boek winnen. De jury was vooral op zoek naar een boek dat hen verraste, dat erin slaagt verder te gaan dan de beperkte academische observaties met betrekking tot de geanalyseerde casus als zodanig. Dat lukte de winnaar door een brede relevante vraag te stellen en de praktische relevantie hiervan aan te tonen. Dit jaar is de winnaar van de Van Poeljeprijs 2020:

Reinout van der Veer voor zijn boek Enforcing the unenforceable

Reinout promoveerde aan de Erasmus Universiteit Rotterdam bij prof.dr. Markus Haverland en dr.
Michael Onderco.

Voor nadere inlichtingen kunt u terecht bij:

– Prof.dr Esther Versluis, Maastricht University, e.versluis@maastrichtuniversity.nl
– Mw Wilma Bosmans-Kruize, Vereniging voor Bestuurskunde, info@bestuurskunde.nl